Personenvervoer: taxi bestellen

Een taxi bestellen is vrij eenvoudig, snel en ideaal. Het wordt dus ook met regelmaat gedaan. Het is niet alleen handig om veilig van A naar B te komen, maar ook voor mensen met een beperking is er gewoon van een taxi gebruik te maken. Wel is het verstandig om deze informatie vooraf te melden, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Uiteraard geldt dit ook als je met een gezelschap wilt reizen, evenals extra bagage. Er zijn dan grotere taxi's in te zetten. Denk hierbij aan mini-busjes. 


Hoe bestel ik een taxi?

Een taxi is overal en altijd te bestellen. Het enige wat je nodig hebt is een telefoon of internet. De diensten zijn namelijk ook via internet te bestellen.  De taxicentrale zal van jou willen weten hoe laat je gehaald wilt worden en waar je heen wilt. Zoals het hebben van extra bagage vaak ook iets is wat ze graag vooraf willen weten.  De taxi werkt met een meter. Deze prijzen zijn vastgelegd. Echter, je bent vrij om vooraf een bedrag met de taxichauffeur af te spreken.  Bestel je de taxi bij een staplaats (zoals een luchthaven), dan doe je er sowieso slim aan om vooraf over de prijs te praten. Vooral op dergelijke locaties willen er nog wel eens ritten aangeboden worden die niet heel zuiver zijn. Daarbij weet je van de gecertificeerde taxibedrijven dat ze alle benodigde papieren hebben en dat als er een ongeluk gebeurt, je ook verzekert bent.  Wil je absoluut zeker zijn van je taxi. Bestel hem dan op tijd. Doe je dat op het moment dat je vertrekken wilt, dan loop je de kans dat er geen taxi beschikbaar is en je een half uur, of misschien langer wachten moet.  Een paar uur voor tijd bellen en je verzekert jezelf van een ontspannen rit. Zeker als je een afspraak op tijd hebt moet je het risico niet willen nemen om onverhoopt tegen een te late taxi aan te lopen.


Fooien

Het geven van een fooi aan een taxichauffeur is een lastig onderwerp, want wat is gebruikelijk en wat juist niet.  Feitelijk mag je ervan uitgaan dat je niet verplicht bent om een fooi te geven.  Toch wordt het wel vaak gedaan. Het meest gebruikelijke is dan om het bedrag af te ronden. Voor de chauffeur net zo prettig, want op die manier hoeft hij of zij ook niet met losgeld te ouwehoeren. Wil je toch iets meer geven, dan is dat natuurlijk toegestaan. 5 tot 10% is een redelijke fooi. Voel je in elk geval niet bezwaard als je die fooi niet geven wilt of kunt.

Tip:Taxicentrale West-Friesland


Delen